Kvások, nový člen rodiny

29.05.2020

Kvások, či už darovaný alebo Vami vytvorený si zaslúži svoje miesto a úctu v každej domácnosti. 

Živí totiž celú rodinu. Kvások je "živým organizmom" a je krásne, keď ho vo svojej domácnosti privítate vľúdnym slovom alebo ho pokrstíte menom :-). Náš sa volá "Malá mama". Aké meno má ten Váš ?

Pri príprave chleba, pečiva alebo cesta na čokoľvek určeného, sa všetci na chvíľu stávame alchymistami a vedcami. Správne načasovanie, intuitívny odhad a teoretické vedenie sú tie správne suroviny k práci s kváskom. Dotyk pri miesení a sústredená pozornosť k pripravovanému cestu na chlieb, robí z toho Vášho doma upečeného liečivý zázrak pre každého člena rodiny. Preto je namieste ho správne uskladniť, nech si môžeme každý deň s láskou povedať: "Vitaj Boží dar !"

Prvý kvások sme dostali od tety, ktorá nám trpezlivo a láskavo vysvetlila základné kroky v príprave cesta a odovzdala nám vzácne "vychytávky" z jej vlastnej skúsenosti.  Prvé pečenie nás úplne dostalo. Pripravené cesto sme chodili hladiť, prihovárať sa mu ako "malému dieťaťu". Tá dávka účasti na tvorbe a záujmu o náš budúci pokrm nám otvorila nové pocity, vháňala slzy do očí a dojatie pri spomienke, ktorá sa postupne vyplavovala z nepoznaných území našej dávnej pamäte.  

Voňavý  chlieb ostal prikrytý na stole a kvások sa spokojne zväčšoval na poličke v kuchyni. Všetko plynulo svojim vlastným rytmom, do ktorého nebolo treba zasahovať. Pripomenulo nám to časy počas tehotenstva, keď sem zažívali podobné pocity a všetko plynulo v posvätnom čase a priestore, úplne samostatne. 

Tak len smelo do toho, stojí za to starať sa o vlastný kvások a nebyť "len" pekárom, ale aj pozorovateľom prírodných síl. Všeličo sa naučíte :-).